HET ZWARTBLES STAMBOEK

HET  NEDERLANDSE  ZWARTBLES  SCHAPENSTAMBOEK (NZS) Het Nederlandse Zwartbles Schapenstamboek (NZS)

Door het Nederlands Zwartbles Schapenstamboek worden alle gegevens van de raszuivere zwartblessen bijgehouden en wordt het fokdoel vastgesteld.

Het is in de fokkerij erg belangrijk om te weten welke prestaties het voorgeslacht en verdere familieleden van de fokdieren hebben geleverd. De goede eigenschappen van de Zwartbles zijn door selectie verkregen. Het fokken met raszuivere dieren maakt de kans groot dat de goede eigenschappen van de ouders terug te vinden zijn in de lammeren.

Het NZS organiseert elk jaar kijkdagen en keuringen. Dit biedt de gelegenheid dieren onderling te vergelijken en de voortgang te toetsen. Hierbij moet ook het sociale aspect niet onderschat worden. Op dit soort dagen wordt in de wandelgangen heel wat kennis uitgewisseld.

Voor de hobbyist biedt het NZS in de eerste plaats de mogelijkheid met allerlei vragen geholpen te worden door collega-schapenhouders. Ook heeft de NZS een informatiemap voor iedereen met veel waardevolle informatie.

Het officiële orgaan van het NZS heet “De Zwartbles”. In “De Zwartbles” worden naast actuele informatie betreffende de fokkerij ook vaak erg nuttige artikelen geschreven over voeding, diergezondheid, etc.


De informatievoorziening naar de leden geschied door middel van:

 

Nationale keuring 2013

 

Op 7 september 2013 werd de NZS keuring gehouden bij Stal Groenendaal in Bunschoten. Wederom organiseerde de keuringscommissie de keuring op deze locatie. Er waren 161 dieren ingeschreven waarvan er 141 dieren aanwezig waren. De kwaliteit van de aangeboden ooien was goed, de kwaliteit van de rammen was wisselend. De prijs voor het mooist getekend dier werd gewonnen door Noud & Saskia den Hartog terwijl Jani v/d Eijk met de prijs van het best verzorgde bedrijf naar huis ging.

 

 

Aja Oudendijk uit Lage Zwaluwe wist op deze keuring voor het eerst het dagkampioenschap te behalen, met haar mooie 3-jarige ooi 1099920-74206.


                 De dagkampioen 2013 van Aja Oudendijk uit Lage Zwaluwe
 
SCHAAP | Deze site is gemaakt met Webklik.nl